Rodný dům Julia Payera

objekt č. 10 | U Hadích lázní 44, Šanov

Hotel v ulici U Hadích lázní nese jméno nejslavnějšího teplického rodáka – Julia Payera. Ten se proslavil poté, co rakouská polární výprava pod jeho vedením objevila dosud neznámé souostroví na dalekém severu.

Julius Payer se narodil v Šanově 2. září 1841 v domě U Jitřenky. Po studiu v Krakově a ve Vídni sloužil v armádě. V rámci vojenské služby podnikal první alpinistické výstupy: za čtyři roky zdolal 118 vrcholů, většinu z nich vůbec poprvé; ze všech pořídil vlastní kvalitní mapy. V roce 1868 si jeho kartografického nadání všimli velitelé a Payer se tak mohl mapování věnovat profesně. V roce 1869 byl mimo jiné díky svým zkušenostem z Alp doporučen k účasti na německé výpravě do Grónska. Na základě úspěchu této mise byl pověřen spoluvedením dvou samostatných výprav. Během druhé z nich, konané v letech 1872 – 1874, se polárník se svou posádkou několikrát ocitl na pokraji smrti. Loď měsíc po vyplutí zamrzla mezi krami. Po roce takové plavby, v srpnu 1873, Payer narazil na neznámou pevninu, kterou nazval Zemí Františka Josefa. Velkou část souostroví stihl zmapovat. Průzkum by patrně pokračoval i dál, ale posádka se potýkala s nedostatkem potravy a musela se proto v květnu 1874 vydat na zpáteční cestu.

Payer o svých expedicích sepsal podrobný a vědecky fundovaný cestopis. Po návratu z poslední výpravy se věnoval malování, i v něm ale zůstal věrný polárním krajinám. Jeho nejznámější realistické výjevy Nikdy zpět! nebo Polární katastrofa dokumentují, jaké zážitky si ze svých cest odnesl.

Julius Payer zemřel 29. srpna 1915 a byl pochován ve Vídni. Jeho jméno nese hora na východě Grónska. Své rodné Teplice zvěčnil na ostrovech Země Františka Josefa, kde dodnes najdete Teplický záliv a Šanovský ostrov.

zvuková stopa: Rodný dům Julia Payera; 2:30, 1,2 MB; verze pro tisk: pdf

GPS: 50° 38' 25.926" N, 13° 50' 18.449" E

<< předchozí objekt || další objekt >>

. Pro polis Make a connection Gymnázium Teplice Český rozhlas Sever iTeplice.cz Capsa.cz