Obchodní akademie

objekt č. 19 | Havlíčkovy sady, Teplice

Budova obchodní akademie stojí na vrcholu skalnatého ostrohu, někdejší výšiny Mont de Ligne, která se vypíná nad údolím Bystřického potoka. V devatenáctém století zde stával romantický altán se zrcadly, později přebudovaný na vyhlídkovou restauraci. Ta nesla jméno Pepferbüchsel - tedy Pepřenka. Oblíbená restaurace však musela ustoupit ambiciózním plánům šanovských radních.

Na dnešním Zeyerově náměstí měla být roku 1877 dokončena stavba kostela svaté Alžběty Durynské, nezbytná k povýšení rozvíjejícího se Šanova na město. Radní chtěli stoupající prestiž Šanova ještě zvýšit, a tak roku 1875 rozhodli na ostrohu postavit novou budovu německého klasického gymnázia, které do té doby sídlilo v dnešní regionální knihovně. V témže roce se započalo s terénními úpravami, celá porfyrová skála byla snížena na dnešní úroveň a v letech 1893 a 1894 následovala výstavba budovy samotné. Ta stála 95 000 zlatých; školní palác byl zprovozněn v září 1894.

Budovu v novorenesančním stylu navrhl David Ferber. Nová školní budova se ihned stala vedle synagogy a kostela sv. Bartoloměje výraznou dominantou města. A to hlavně díky čtyřboké, 45 metrů vysoké věži. Věž nesloužila jen pro okrasu: byl v ní tzv. karcer, místnost, ve které byli zavíráni zlobiví studenti. Od roku 1953 v budově sídlí Obchodní akademie Teplice.

Ostroh Mont de Ligne dodnes nabízí jedinečnou vyhlídku. Je volně přístupná po pravé straně budovy, kde se naskytne výhled od Šanova přes Janáčkovy sady, Prosetice s panelovou zástavbou až na Letnou.

zvuková stopa: Obchodní akademie; 2:08, 1,0 MB; verze pro tisk: pdf

GPS: 50° 38' 24.413" N, 13° 50' 7.966" E

<< předchozí objekt || další objekt >>

. Pro polis Make a connection Gymnázium Teplice Český rozhlas Sever iTeplice.cz Capsa.cz