Pomník J. G. Seumeho

objekt č. 21 | křižovatka ulic Lipová a U Císařských lázní, Teplice

Mramorová busta na rohu Lípové ulice připomíná německého romantického básníka a spisovatele, který při svých cestách zavítal na léčení do Teplic.

Seume prožil velmi pohnutý a na svou dobu neobvyklý život: narodil se roku 1763 v saském kurfiřtství do rodiny rolníka. Studoval latinské gymnázium a později teologii na univerzitě v Lipsku; tu ovšem nedokončil. Jako 18letý se vydal na cestu do Paříže, na které se jej chopili verbíři a mladý Seume byl donucen ke službě v anglické armádě, s níž měl bojovat proti Američanům ve válce o nezávislost. Seume se nakonec bojů nezúčastnil; Amerikou byl ale nadšen - obdivoval se nespoutanosti a svobodě obyvatel. Ve své básni Der Wilde – Divoch píše: „Kanaďan, ten nezná přemrštělou evropskou zdvořilost...“

O dva roky později, v létě roku 1783, se básník dostal zpět do Evropy. A opět padl do rukou verbířům. Pokusil se o útěk, ale protože byl chycen, čekal ho trest smrti. Od oprátky ho zachránil jeho známý, pruský plukovník. Po propuštění vystudoval Seume práva a stal se vychovatelem.

Seume podnikl dvě velké pěší cesty do vzdálených koutů Evropy: do Syrakus na jihu Sicílie, Ruska, Finska a Švédska. Své dojmy z cest popisoval se svébytným názorem na tehdejší politické, sociální a ekonomické poměry. Na základě vlastní vojenské zkušenosti ze Severní Ameriky a Německa se vždy zasazoval o právo jednotlivých lidí i celých národů na svobodu a kritizoval nespravedlnost. Mezi jeho nejznámější díla patří Cesta do Syrakus, Apokryfy a autobiografie.

Poslední léta svého života strávil v Teplicích. Zde se léčil z těžké nemoci, které bohužel roku 1810 podlehl. Pochován je v hrobě, který se nachází vedle kaple Nalezení svatého Kříže, vzdálené několik desítek metrů od jeho busty.

zvuková stopa: Pomník J. G. Seumeho; 2:15, 1,0 MB; verze pro tisk: pdf

GPS: 50° 38' 23.815" N, 13° 49' 48.615" E

<< předchozí objekt || další objekt >>

. Pro polis Make a connection Gymnázium Teplice Český rozhlas Sever iTeplice.cz Capsa.cz