Ritterburg neboli Dělnický dům

objekt č. 35 | Masarykova třída 95/121

Na křižovatce dnešní Masarykovy a Okružní ulice stávala už v 16. století hospoda. Svůj název Ritterburg zdědila po hostinském Jakobu Ritterovi, který ji vlastnil v 19. století; později se ale vžil název Dělnický dům. U této hospody se tradičně scházeli a posilňovali účastníci poutě do Bohosudova, např. na svátek Panny Marie nebo na sv. Václava.

S náboženským významem Bohosudova souvisí i malba na průčelí domu. Podle legendy, když husité plenili kraj, rozprchly se řeholnice z kláštera ve Světci a před „božími bojovníky“ se ukryly v lesích. Z kláštera zachránily jen sošku Panny Marie Bolestné. Všechny řeholnice v lese umřely, ale poslední z nich ještě před smrtí ukryla sošku do kmene lípy. Panna Maria pak v okolí Bohosudova měla vykonat hned několik zázraků, mezi něž se počítá léčivý pramen v Bohosudově, záchrana křižáků prchajících z krvavé bitvy Na Běhání roku 1426, a také záchrana dívky, která se vydala se srpem na trávu. Když se jí při práci kolem ruky ovinul had, zachránila ji Panna Marie před uštknutím.

Koncem dvacátého století byla podél Masarykovy třídy prolomena původně souvislá řada domů, čímž vznikla rušná křižovatka. Poutě už odtud nevycházejí, ani hospoda zde není. Po přestavbě v 90. letech sloužila budova fotografickému koncernu.

zvuková stopa: Ritterburg neboli Dělnický dům; 1:35, 1,50 MB; verze pro tisk: pdf

<< předchozí objekt || další objekt >>

. Pro polis Make a connection Gymnázium Teplice Český rozhlas Sever iTeplice.cz Capsa.cz