Hotel Neptun

objekt č. 51 | křižovatka ulic Pražská, Písečná, Mlýnská

Na křižovatce na rozhraní Teplic, Šanova a Prosetic se stýkají nejen ulice Mlýnská a Pražská, ale také dva potoky – Bystřice, přitékající od Kamenných lázní, a Mlýnský potok, který přitéká od lázní Císařských. Oba potoky, dnes vedené pod zemí, vymodelovaly výrazné trojskalí, obklopené oblíbenými vyhlídkami. Dominantou této křižovatky byl od roku 1841 hotel Neptun, pojmenovaný podle antického boha vod, neboť ho Mlýnský potok a Bystřice obtékaly z obou stran.

Sama poloha na rušné cestě z Drážďan do Prahy mu zajišťovala velkou návštěvnost. Kromě zájezdních hostů sloužil ovšem také Tepličanům: jeho velký sál zažil bezpočet plesů, zasedání místních spolků i politických shromáždění. V poválečných časech se společenský život zastavil a v hotelu byla umístěna hudební škola. Jeho honosný sál sloužil jako skladiště.

Hotel Neptun zmizel z křižovatky v roce 1975 jako jedna z prvních obětí demolice ulic Písečná a Mlýnská. Celé bloky klasicistních budov musely ustoupit výstavbě dnešního prosetického sídliště. Na hotel ale přeci jen zůstala jedna konkrétní vzpomínka: starý kaštan ze zahrady Neptunu dodnes stojí na svém místě. Jen hotel v jeho sousedství vystřídal panelový dům.

zvuková stopa: Hotel Neptun; 1:32, 1,41 MB; verze pro tisk: pdf

<< předchozí objekt || další objekt >>

. Pro polis Make a connection Gymnázium Teplice Český rozhlas Sever iTeplice.cz Capsa.cz