Botanická zahrada

objekt č. 12 | křižovatka ulic Josefa Suka a Novákova, Šanov

Botanické zahrady byly, coby chlouby svých zakladatelů a mecenášů a místa poznání vzdáleného a exotického zároveň, v 19. století běžnou součástí významnějších měst. V Teplicích se o založení takové zahrady zasloužil kníže Clary-Aldringen. Budovy tehdy nesly jméno Stadtgärtnerei, tedy městské zahradnictví a sloužily především lázním, k produkci řezaných květin nebo k zimování palem. Díky úsilí Ing. Marie Sternthalové se v březnu 1975 podařilo skleníky zrekonstruovat a botanickou zahradu zpřístupnit veřejnosti. V roce 2004 začala rozsáhlá rekonstrukce zahrady, staré skleníky byly zbourány a od základů vystavěny nové.

Botanická zahrada má v současné podobě celkovou rozlohu dva hektary, z toho je zhruba polovina věnována venkovní expozici, výstavní skleníky zaujímají plochu 2400 m2. Nad vchodem do skleníků je kamenná plastika mayského boha Yum Kaax, ochránce planě rostoucích rostlin a lovné zvěře. Vstupní hala je stylizována do podoby jihoasijské pagody, na její výzdobě se podíleli tepličtí umělci. Odtud mohou návštěvníci pokračovat do xerického skleníku – s rostlinami přizpůsobenými suchému podnebí, například z Mexika nebo jižní Afriky. Vzácností je vegetace z ostrova Sokotra, který leží v Arabském moři mezi Jemenem a Somálskem. V tropickém skleníku přivítá návštěvníky tropický deštný les. Kromě rostlin z celého světa tu mají své místo želvy nádherné a několik terárií: s africkými tlamovci, dvě asijská (jedno z nich představuje břeh moře s mangrovníky a je osídleno lezci obojživelnými, v druhém bydlí labyrintky), a poslední tři jsou americká: představují „černou Amazonii“ obydlenou skalárami, tetrami a sladkovodními rejnoky. V subtropickém skleníku navštívíme Andy, Himaláje a Nový Zéland a malou expozici o vzniku hnědého uhlí v podkrušnohoří. Je zde také expozice masožravých rostlin a jeden z nejvzácnějších exponátů zahrady: stoletý africký jehličnan Afrocarpus gracilior. Vtipnou zajímavostí je křížovkářský záhon: skutečně na něm najdete rostliny, jejichž názvy znáte z křížovek, ale neuměli jste si pod jmény představit nic konkrétního – kola, koka, abaka, balsa, anona. Doplňují je rostliny užitkové a významné farmaceuticky.

Zahradu můžete navštívit po celý týden kromě pondělí, v zimních měsících od 9.00 do 17.00 hodin (tj. od října do dubna) a v létě od 9.00 do 18.00 (květen až září).

zvuková stopa: Botanická zahrada; 3:00, 2,8 MB; verze pro tisk: pdf

GPS: 50° 38' 18.923" N, 13° 50' 31.774" E

<< předchozí objekt || další objekt >>

. Pro polis Make a connection Gymnázium Teplice Český rozhlas Sever iTeplice.cz Capsa.cz