Kaple Objevení sv. Kříže

objekt č. 20 | Lipová ul., Teplice

Nenápadná kaplička Nalezení sv. Kříže (St. Kreuzauffindung) byla vystavěna mezi léty 1728 a 1730 a patří mezi málo zachovaných barokních památek v Teplicích. V době svého vzniku byla součástí hřbitova, který se nacházel u cesty do Šanova. Město Teplice, obepnuté středověkými hradbami, začínalo až dnešní ulicí U Krupské brány.

Když se v devatenáctém století Teplice rozpínaly i za hranice původních hradeb a pomalu srůstaly se sousedním Šanovem, začal hřbitov mezi lázeňskými budovami a nově rostoucími vilami překážet. V roce 1864 byl zrušen, zůstal zde však náhrobek bývalého starosty Wolframa a německého romantického básníka Johanna Gottfrieda Seumeho, který v Teplicích zemřel roku 1810. Jeho náhrobek se nachází vedle kaple směrem k ulici. Místo hřbitova byl podél Lipové ulice založen park, který až do druhé světové války nesl Seumovo jméno. Dnes se jmenuje Havlíčkovy sady, přestože mu nadále vévodí básníkova busta.

Kaple je většinou nepřístupná. I tak lze ale škvírou ve dveřích spatřit ještě jeden otisk teplické historie. Uvnitř jsou zavěšeny desky se jmény důstojníků padlých v bitvě u Chlumce a Přestanova v roce 1813. Lázně Teplice byly tehdy prohlášeny za neutrální půdu a léčili se zde ranění vojáci rakouské, pruské i francouzské armády.

zvuková stopa: Kaple Objevení sv. Kříže; 1:30, 1,4 MB; verze pro tisk: pdf

GPS: 50° 38' 24.472" N, 13° 49' 52.824" E

<< předchozí objekt || další objekt >>

. Pro polis Make a connection Gymnázium Teplice Český rozhlas Sever iTeplice.cz Capsa.cz