Kostel sv. Jana Křtitele

objekt č. 28 | Zámecké náměstí, Teplice

Svatý Jan Křtitel je v katolické tradici patronem Malty, Burgundska, Provence a celé řady profesí, ale také vod a léčivých pramenů. I proto je ochráncem Teplic a zasvěcen mu je raně barokní děkanský kostel na Zámeckém náměstí.

Historie místa sahá až k samotným počátkům Teplic. Samotný kostel ale pravděpodobně stojí na renesančních základech. Jeho současná podoba trojlodní baziliky však pochází z let 1700 - 1703. O čtyři roky později byla přestavěna věž. V té je umístěn byt hlásného a trojice zvonů – nejmladší byl ulit roku 1659, prostřední, renesanční roku 1540. Nejstarší zvon, s pietou, je datován k roku 1482.

Pouto s teplickou historií ale nekončí jen místem. V pravé boční lodi kostela jsou pohřbeni členové rodu Vchynských, který Teplicím vládl od konce 16. století. V levé boční lodi se pak nachází hrobka rodu, který je s Teplicemi spjatý nejvíce, Clary-Aldringenů. Ti zde byli pohřbíváni až do roku 1751, kdy byla rodová hrobka přesunuta do zámecké kaple a později do nově postaveného kostela Neposkvrněného početí Panny Marie v Dubí.

Interiér kostela je barokní a rokokový. Umělecky nejcennější jsou díla z okruhu Petra Brandla, mezi která patří obraz Křest Kristův na hlavním oltáři, obraz sv. Jana Nepomuckého na levém bočním oltáři a obraz sv. Kryštofa nesoucího malého Ježíše na pravém bočním oltáři.

Kostel prošel počátkem 90. let kompletní rekonstrukcí a stále slouží Římskokatolické církvi. V letní sezóně bývá zpřístupňována i věž, z jejíhož ochozu se nabízí výhled na historické centrum města.

zvuková stopa: Kostel sv. Jana Křtitele; 2:12, 2,0 MB; verze pro tisk: pdf

GPS: 50° 38' 15.735" N, 13° 49' 37.157" E

<< předchozí objekt || další objekt >>

. Pro polis Make a connection Gymnázium Teplice Český rozhlas Sever iTeplice.cz Capsa.cz