Hotel Imperátor

objekt č. 34 | Smetanovo náměstí, Trnovany

Značně poničená, stále však majestátní budova v ulici U Červeného kostela, je jednou z mála posledních připomínek slávy Trnovan. V budově, postavené firmou Palme roku 1912, totiž sídlil hotel Imperátor.

Trnovany na přelomu 19. a 20. století zažily překotnou proměnu z vesnice v průmyslové město, směle konkurující Teplicím. V okolí se vysoušely rybníky, aby se získalo místo pro novou výstavbu, vznikaly keramické závody, v letech 1905 a 1909 byly dokončeny dva nové kostely a podél tehdejší Lipové ulice vznikla řada okázalých domů. Mezi nimi i hotel Imperátor, chlouba sebevědomého města. Budova se secesními prvky nabízela kromě hotelových služeb nejen restauraci a kavárnu, ale také koncertní a taneční sál, fotografický ateliér a dokonce i biograf.

Další ambice rostoucího secesního města skončily s vyhnáním německé části obyvatelstva. Trnovany byly za druhé světové války připojeny k Teplicím a za normalizace prošly brutální plošnou demolicí, která uvolnila místo dnešnímu panelovému sídlišti. Umístěním bytovek v bezprostřední blízkosti hotel ztratil svou funkci architektonické dominanty.

Demolici přežil Imperátor ostatně jen o vlásek – v posledních letech svého provozu fungoval jako základní škola Karla Aksamita, což dodnes připomíná plechová cedulka u vchodu.

zvuková stopa: Hotel Imperátor; 1:36, 1,47 MB; verze pro tisk: pdf

<< předchozí objekt || další objekt >>

. Pro polis Make a connection Gymnázium Teplice Český rozhlas Sever iTeplice.cz Capsa.cz