Regionální knihovna

objekt č. 49 | Lipová ulice č. 13, Teplice

Neorenesanční vila v Lipové ulici č. 13 sloužila svého času jako gymnázium, rodinné sídlo významného teplického průmyslníka a od poloviny minulého století jako knihovna. Každá z etap zanechala na podobě vily své stopy.

Počátky domu jsou spojeny s rokem 1874, kdy tepličtí radní schválili projekt architekta Adolfa Siegmunda na stavbu klasického gymnázia. Už rok nato se škola slavnostně otvírala. Studentům a učitelům sloužilo 5 učeben, kreslírna, knihovna, laboratoř, kabinety a ředitelna. Vyučování tu probíhalo 18 let, dokud prostor nepřestal z kapacitních důvodů vyhovovat.

Škola se proto roku 1894 přesunula do nově postaveného „zámečku“ na nedalekém Mont de Ligne (dnes budova obchodní akademie) a vilu koupil Martin Grohmann. Ten do Teplic přišel už roku 1866 jako syn majitele barvířské firmy a sám stejně zaměřenou firmu založil o rok později v nedalekých Bystřanech. O jejích úspěších svědčí i to, že si továrník mohl dovolit zakoupit právě tuto vilu. Přestavba na reprezentativní sídlo probíhala v letech 1894 až 1896 podle projektu Johanna Davida Ferbera. Velkolepou okenní malbu dodal Carl de Bouché, zakladatel mnichovského atelieru pro malbu na sklo. Grohmannově podnikání se dařilo i nadále a tak barvírna byla v roce 1907 rozšířena o přádelnu bavlny. Secesní tovární budova stojící v těsné blízkosti bystřanského nádraží je opět dílem architekta Ferbera. Rodině Grohmannů patřila přádelna i vila v Lipové ulici až do konce 2. světové války. Poslední majitel Arwed Grohmann byl i se svou ženou vyhnán a na odchodu z města, k jehož rozvoji jeho rodina nemálo přispěla, do krve zmlácen.

Od roku 1946 vila slouží teplické knihovně. Ve svém fondu uchovává na 150 000 knih a periodik. Od roku 2003 organizace spadá pod město a nese název Regionální knihovna Teplice. Budova je státem chráněnou kulturní památkou.

zvuková stopa: Regionální knihovna; 2:13, 2,03 MB; verze pro tisk: pdf

<< předchozí objekt || další objekt >>

. Pro polis Make a connection Gymnázium Teplice Český rozhlas Sever iTeplice.cz Capsa.cz